Savršen osmijeh podrazumijeva savršeno ravne i blistave zube, a jedan od najvažnijih koraka koji u većini slučajeva vode do savršenog osmijeha je ortodontska terapija. Današnja tehnologija nudi veliki izbor ortodontske terapije, a najmoderniji i trenutno najtraženiji su prozirni aparatići za zube (Clear aligneri). Prepustite se našim stručnjacima i uvjerite se u sve prednosti i efikasnost nošenja prozirnog aparatića za zube.

U blogu našeg dr. sc. Ivana Katalinića, dr. med. dent. pročitajte kako do savršenog osmijeha.

Posjetite nas i provjerite zašto izabrati dentalni centar Sv. Katarina:

 • Najmoderniji sustavi za ispravljanje položaja zuba
 • Minimalna vidljivost
 • Udobnost u nošenju
 • Relativno brze terapije
 • Savršena zamjena za fiksni aparatić

Prozirni aparatići za zube

Clear aligner je vrsta modernog mobilnog aparatića za zube. Za razliku od fiksnog aparatića, clear aligneri se skidaju prilikom jela, a ostatak dana i noći moraju biti na zubima kako rezultat ne bi izostao. Napretkom tehnologije, danas mogu praktički sve što i fiksni aparatići, uz iznimku ispravljanja najtežih anomalija. Aligneri se izrađuju posredstvom digitalne tehnologije; nakon što se s pacijentom odrede ciljevi terapije i uzmu otisci zuba, pristupa se digitalnom planiranju pomaka zuba. Na ovaj način se vrlo precizno može utjecati na završni položaj svakog zuba.

Pročitajte kako poboljšati osmijeh bez žica i bravica.

Do predivnog osmjeha u par koraka

Pacijent prije početka terapije na pregled dobije tzv. vizualizaciju pomaka zuba. Vizualizacija je izvrstan alat pomoću kojeg i pacijent svojim sugestijama može sudjelovati u planiranju pomaka zuba. Kod klasičnog fiksnog aparatića nema te mogućnosti. Po vizualizaciji, 3D printer izbacuje modele – na svakom modelu su zubi malo pomaknuti prema završnom položaju. Po svakom modelu se izradi jedan aligner iz medicinski odobrenog plastičnog materijala koji pacijent potom nosi 7-10 dana i samostalno mijenja. Na predaji aparatića, pacijentu se objasne detalji o nošenju i održavanju alignera.

Prednosti alignera u odnosu na klasične fiksne aparatiće:

 • Puno manja vidljivost.
 • Ne postoje smetnje u govoru.
 • Lakše održavanje higijene.
 • Nema žuljanja i grebanja koje uzrokuju žice i bravice te je pritisak na zube puno blaži.

U tehnologiji alignera je bitno da pacijent redovito nosi svoje alignere i prati upute doktora. Također, bitan je i doktor koji planira samu terapiju, jer aligneri ne dolaze kao „gotov proizvod“; moraju se individualizirati za svaki slučaj, stoga je poznavanje biomehanike pomaka zuba i mogućnosti alignera iznimno važno za uspješan završetak terapije.

Također, iako se zubi na kraju terapije postave u bolji položaj, estetika ipak ne mora nužno biti u potpunosti zadovoljena. Naime, zubi se uslijed lošeg položaja nepravilno troše ili su od samog početka nepravilnog i nejednolikog oblika, a zbog nepovoljnih navika (pušenje, kava itd.) gube i boju. Dakle, pomicanje zuba je nerijetko samo prvi korak prema ljepšem osmijehu.

Za maksimalan učinak, zube je potrebno izbijeliti, a potrošene i otkrhnute rubove ispolirati ili nadoknaditi estetskim ispunima. Kod većih anomalija boje i oblika zuba, najbolje rezultate ipak daju keramičke ljuskice (veneers). Postupak u kojemu se estetski neprivlačni zubi prvo ravnaju u relativno kratkom roku clear alignerima, potom izbjeljuju te završno restauriraju estetskim ispunima ili keramičkim ljuskicama zove se „ABB - Align, Bleach, Bond“ i predstavlja istinsku minimalno invazivnu stomatologiju. Alternativa ABB tehnici je uglavnom agresivno brušenje, umrtvljivanje ili čak vađenje zuba, na što u našem svakodnevnom radu ne pristajemo.

Dr. Katalinić je među prvima u regiji počeo provoditi minimalno invazivne rekonstrukcije osmijeha po principima cijenjene međunarodne IAS Akademije (ABB - Align, Bleach, Bond), a školovao se kod najboljih u ovom polju (dr. Qureshi, prof. Hobson - London, UK). Također je certificirani partner i regionalni edukator/mentor u polju uporabe clear alignera i orto-restorativnih principa za opće stomatologe.

International Alignement Sciences Academy: Ivan Katalinić

Po završetku svake ortodontske terapije, zubi bi trebali biti lijepi i ravni, a zagriz funkcionalan. Nažalost, zubi neće sami po sebi ostati u idealnom položaju; gotovo svi zubi s vremenom imaju tendenciju recidivirati (vraćanje u prethodni položaj i „gužvanje“). Stoga se svakom pacijentu preporuča dugotrajno nošenje retencijskog aparatića (retainera).

Retainer je ortodontska naprava čija je svrha zadržati zube u postojećoj poziciji do koje smo došli nošenjem aparatića.

Vrste retainera:

 • Mobilni – prozirna plastika koja se izrađuje prema otisku zubi; lako se skida i stavlja.
 • Fiksni – tanka žica koja se postavlja s unutarnje strane zubi; ne vidi se i ne smeta pri govoru i jelu.

Duljina nošenja retainera uglavnom ovisi o anomaliji koja se ispravljala. Naši stomatolozi će Vam predložiti individualni plan nošenja retainera. Prvih mjeseci potrebno je retainer nositi i do 22 sata dnevno, a kasnije se vrijeme nošenja smanjuje na nekoliko sati dnevno i tijekom cijele noći. Bitno je imati na umu da je noćno nošenje retainera (svaku ili svaku drugu noć) potrebno kroz cijeli život, zapravo dokle god želite imati ravne zube. S vremenom se mogućnost recidiva smanjuje te se zubi vjerojatno neće u cijelosti vraćati u poziciju prije nošenja aparatića, ali iznimno je bitno steći naviku redovitog nošenja retainera.

ClearCorrect prozirni aparatić za zube

Jednostavna i cijenom pristupačna metoda ispravljanja zubi

ClearCorrect je prozirni aparatić Straumann grupe, švicarske tvrtke prepoznate po kvaliteti, preciznosti i inovacijama, a ponajviše poznate kao globalni lider u implantologiji, čije implantate i sami koristimo u svakodnevnom radu. Sam brend aparatića je nastao 2006. godine kada je stomatolog, dr. Willis Pumphrey, koji je imao preko 400 pacijenata trebao završiti terapiju clear alignerima, ali nije imao nikoga tko će ih izraditi za njega. Stoga je sam odlučio osnovati tvrtku koja će za njega izrađivati alignere te je ClearCorrect počeo rasti kao proizvod te je sada sastavnica Straumann grupe.

Protokol za ClearCorrect je isti kao i kod ostalih prozirnih aparatića - dijagnostika i dogovor s pacijentom, uzimanje otisaka, dizajn terapije, vizualizacija, predaja alignera, nošenje i retencija.

ClearCorrect ili prozirni aparatić za zube je metoda ispravljanja zuba bez upotrebe tradicionalnih žica i bravica. ClearCorrect aparatić za zube koristi tanke prozirne udlage (alignere) za brzo i jednostavno ispravljanje zuba koje su ujedno i posebno formulirane, sastoje se od plastike odobene od strane FDA-a, nemaju BPA te su ekološki prihvatljive.

PREDNOSTI:

 • Potpuno slaba ili nikakva primjetnost aparatića, za razliku od standardnih bravica
 • Bolje i lakše održavanje higijene
 • Kraće vrijeme terapije ispravljanja zubi – otprilike godinu dana nošenja aparatića
 • Bolji uvid u stanje zubi – lakše je uočiti bilo kakve promjene (karijes i slično)
 • Kontrolirana terapija uz pomoć skeniranja zubi
 • Udobnost prilikom nošenja alignera

ClearCorrect aligneri razlikuju se od Invisalign alignera po pristupačnijim cijenama te su idealni za jednostavnije do umjereno teške slučajeve, stoga su idealna terapija za pacijente koji nemaju izrazito teške anomalije, a žele imati lijepe i zdrave zube uz pristupačnu cijenu.

Alignere je potrebno nositi 22 sata dnevno, 7 dana u tjednu, osim za vrijeme konzumacije hrane i pića, osobito pripaziti kod konzumacije vrućih napitaka. Koliko često osoba treba zamijeniti alignere i koliko mu je alignera potrebno tijekom postupka liječenja, ovisi o ozbiljnosti problema i vrsti tretmana koju pacijent odabire.

Što je Invisalign?

Premium brand clear alignera o kojem svi pričaju!

Američka kompanija Align tech je s Invisalignom prije skoro 20 godina napravila revoluciju na stomatološkom tržištu jer su prvi ponudili modernu, funkcionalnu i estetsku alternativu fiksnim aparatićima. Protokol za Invisalign je isti kao i kod ostalih prozirnih aparatića; dijagnostika i dogovor s pacijentom, uzimanje otisaka, dizajn terapije, vizualizacija, predaja alignera, nošenje i retencija. Za razliku od ostalih sustava, jedini na tržištu imaju patentiranu, zaštićenu troslojnu foliju te najnapredniji software za planiranje terapije. Invisalignom je isplanirano i provedeno vjerojatno najviše terapija u svijetu: ta se brojka danas približava brojci od 5 milijuna. Jedini nedostatak Invisaligna je relativno visoka cijena. Ujedno, stomatolog mora dobro poznavati sustav i biomehaniku pomaka zuba kako bi uspješno isplanirao terapiju, stoga je iskustvo presudno. Kod pravilnog planiranja i redovitog nošenja Invisalign alignera, terapija napreduje iznimno glatko i upravo tu Invisalign opravdava svoj „premium“ vodeći status na tržištu. Invisalign retaineri „Vivera“ su također posebniji od ostalih; izuzetno su otporni na trošenje, udobni za nošenje, a zube vrlo dugo drže u položaju. Vivera retaineri dolaze po tri komada za svaku čeljust, što daje određenu sigurnost; naime, ako se jedan izgubi ili ošteti, uvijek imate drugi i treći. Dodatni aligneri naručuju se on-line, nije potrebno uzimati nove otiske, a izrađuju se po skeniranju završne situacije u ustima, što osigurava preciznost dosjeda i kvalitetu.

Što je Inman aligner?

Uz clear alignere, na tržištu postoji i Inman aligner; jednostavna i učinkovita naprava slična klasičnim mobilnim aparatićima. Najbrže i najjeftinije od svih naprava pomiče prednja četiri zuba. Ova metoda nije invazivna te ne iziskuje brušenje zdravih zuba. Trajanje terapije je individualno, ali je u svakom slučaju kraće od ostalih terapija (6-16 tjedana). Velika prednost Inman alignera je relativno niska cijena. Nedostatak Inman alignera je vrlo uzak spektar anomalija zuba koje može tretirati, masivnost naprave zbog toga često smeta govoru te preciznost završnog rezultata (ponekad je teško dobiti 100% završno poravnavanje zuba).

Rezervirajte termin za besplatni pregled u našem Sv. Katarina Dental Centru i zajedno s našim stručnjacima odaberite najbolju terapiju.


Pravila o privatnosti - Pravila o kolačićima