Rastući zahtjevi pacijenata za estetskim rekonstrukcijama osmijeha stvorili su novo polje dentalne medicine - estetsku stomatologiju. Estetska stomatologija objedinjuje nekoliko stomatoloških grana poput ortodoncije, restorativne stomatologije i protetike, a s ciljem postizanja estetskog i funkcionalnog savršenstva osmijeha. 

Naši iskusni stomatolozi su posebno educirani za provedbu estetskih rekonstrukcija zuba i osmijeha.

  • Smile design
  • Izbjeljivanje zubi
  • Clear aligneri – prozirni aparatići
  • „Align, Bleach, Bond“ (ABB) protokol
  • Keramičke ljuskice

SMILE DESIGN (dizajniranje osmijeha)

Kaže se da je estetika u oku promatrača. U našoj ordinaciji, pacijent je od prvog dolaska uključen u proces izrade svog zubnog nadomjestka pomoću različitih tehnika za vizualizaciju rada, tj., digitalne, kompjuterske simulacije konačnog izgleda novih zubi. Također, postupak digitalne simulacije se koristi na osnovu kvalitetno snimljenih fotografija. Uz doktora i zubnog tehničara, pacijent svojim savjetima praktički oblikuje budući rad te zapravo unaprijed može vidjeti svoj osmijeh. Postupkom „smile design“ moguće je uživo vidjeti oblik, veličinu i položaj svojih budućih zuba te odrediti estetiku osmijeha i prije nego se krene sa zahvatom.

Izbjeljivanje zuba

Zubi uslijed različitih uzroka s vremenom mogu izgubiti boju i potamniti. 

Ti se uzroci mogu podijeliti u dvije glavne skupine:

  • Unutarnji uzroci – gubitak boje uslijed nekroze zubnog živca ili provedenog liječenja zubnog živca
  • Vanjski uzroci – trauma zuba, obojani napitci (kava, čaj, vino) i hrana, pušenje itd.

Unutarnje uzroke se, pojednostavljeno, mora riješiti iznutra. Zub koji je nakon liječenja potamnio mora se otvoriti, očistiti prostor krune zuba te postaviti posebni gel i privremeni ispun koji se mijenjaju svakih nekoliko dana, do poboljšanja boje (tzv. „walking bleach“).

Vanjske uzroke se rješava izvana, na dva glavna načina:

  • Ordinacijskim izbjeljivanjem (tzv. „in-office bleaching“)
  • Kućnim izbjeljivanjem (tzv. „home bleaching“)

Ordinacijsko izbjeljivanje provodimo patentiranom Philips ZOOM metodom; pacijentu se patentirani gel u nekoliko navrata nanosi na zube te aktivira posebnim LED svjetlom. Gel razlaže organske molekule boje i dokazano ne djeluje štetno na anorgansku strukturu cakline zuba. Izvor svjetla za izbjeljivanje zuba može biti i diodni laser; tada su rezultati uglavnom nešto jači.

Pacijenti moraju biti realnih očekivanja prilikom izbjeljivanja; izbjeljivanje „čisti“ površinu zuba te vraća prirodnu nijansu boje. Ako je boja pacijenta prirodno žučkasta ili sivkasta, izbjeljivanje neće moći dati svjetlije nijanse od toga. Kada boju nije moguće dovoljno poboljšati različitim tehnikama izbjeljivanja, predlaže se izrada zubnih navlaka odnosno zubnih krunica.

Kućno izbjeljivanje podrazumijeva izradu udlaga za zube koje pacijent samostalno nosi nekoliko sati na dan, više dana. U udlage se stavlja poseban gel. Kućno izbjeljivanje je sporije i možda malo kompliciranije za pacijenta, ali i nešto jeftinije. Izvrsna je metoda kod pacijenata koji su već radili ordinacijsko izbjeljivanje prije nekog vremena te žele „osvježiti“ boju.

Video postupka Philips Zoom izbjeljivanja zuba:

LASERSKO IZBJELJIVANJE ZUBI 

Lasersko izbjeljivanje zubi spada u „vanjske“ tehnike izbjeljivanja, a tehnički je vrlo slično kao i npr. ZOOM izbjeljivanje, uz jednu bitnu razliku: izvor svjetla u laserskom izbjeljivanju je laserski uređaj. Pojednostavljeno, lasersko svjetlo nosi puno više energije nego svjetlo stvoreno žaruljom ili LED lampom, stoga su i rezultati nešto brži i jači u odnosu na ostale metode izbjeljivanja zubi.

Kandidati za izbjeljivanje zubi su svi pacijenti koji imaju relativno zdrave zube, osim trudnica i dojilja te djece. Naši stomatolozi će na pregledu utvrditi jeste li pogodna osoba za izbjeljivanje zubi i predložiti koja tehnika izbjeljivanja (laser, ZOOM) najbolje odgovara Vašoj situaciji. 

Tijek zahvata

Prije samog zahvata potrebno je očistiti kamenac na zubima i ispolirati ih, nakon čega slijedi zaštita sluznice i zubnog mesa, a prije postavljanja patentiranog gela na bazi vodikovog peroksida. Postupak nanošenja gela se ponavlja nekoliko puta, ovisno o korištenoj tehnici, a cijeli postupak može trajati i više od sat vremena. Rezultat izbjeljivanja zubi može biti stabilan i do 3 godine, ali uvelike ovisi o životnim navikama pacijenta, stoga se preporučuje izbjegavati/smanjiti pušenje i ograničiti konzumaciju hrane koja može obojati zube (kava, čajevi, crno vino, tamni sokovi). Izbjeljivanje zubi ne oštećuje caklinu ako se provodi na pravilan način i pod nadzorom profesionalaca. Naši stomatolozi i dentalni higijeničari su iskusni stručnjaci za izbjeljivanje te će u dogovoru s Vama predložiti najbolju metodu za postizanje optimalnih rezultata.

ABB PROTOKOL (Align, Bleach, Bond)

Pomicanje nepravilno položenih zuba je često samo prvi korak pri stvaranju novog osmijeha. Zubi se zbog svog krivog položaja nepravilno troše ili su od početka nepravilnog oblika. Također, zbog nepovoljnih navika (kava, pušenje itd.) mogu promijeniti boju. 

ABB protokol u jednu cjelinu povezuje ortodonciju, odnosno pomicanje zuba prozirnim aparatićima, izbjeljivanje i čišćenje zuba te uređivanje oštećenih i nepravilnih bridova estetskim kompozitnim ispunima ili ljuskicama. ABB koncept predstavlja istinsku minimalno invazivnu stomatologiju te idealnu alternativu brušenju, umrtvljivanju ili čak vađenju zuba.

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice (veeners) su dio minimalno invazivne estetske stomatologije. To su ultra-tanki, precizni keramički laminati koji se izrađuju u visoko specijaliziranim zubnim laboratorijima. Cementiraju se na prednju plohu minimalno brušenih (dijamantno poliranje prednje stijenke) ili čak nimalo brušenih zuba (non-prep ljuskice). Ljuskicama je moguće promijeniti oblik i boju zuba te dobiti savršen osmijeh. Elegantno su rješenje za određene estetske probleme (blago nepravilan položaj zubi, istrošeni zubi i sitni zubi, tamni zubi i razdvojeni zubi - dijasteme). Ljuskice ponekada mogu zamijeniti nošenje aparatića za zube te ispraviti sitne nepravilnosti u položaju zuba. Nije ih moguće postaviti u slučaju lošeg (traumatskog) zagriza ili na jako potrošene zube koji imaju velike ispune. Naši stomatolozi će nakon detaljnog pregleda i analize zagriza reći jesu li ljuskice za zube Vaša idealna ili je prethodno nužno nositi neku vrstu aparatića za zube/rekonstruirati zagriz.

Pravila o privatnosti - Pravila o kolačićima